Ако Европа намали наполовина консумацията си на месни и млечни продукти, между 25% и 40% ще се намали количеството изхвърляни в атмосферата вредни емисии, които замърсяват околната среда. Това се казва в доклад на Комисията на ООН по икономически въпроси в Европа. В момента средностатистическият европеец консумира повече протеини, отколкото се препоръчва от международните организации. Ето защо според експертите трябва да се предприемат мерки за промяна на ежедневното меню.
В последните години в сектор „Животновъдство“ е направено много за намаляване на изхвърляните вредни емисии в атмосферата, включително и чрез насърчаване на обогатяването на фуражите с протеини, защитават се фермерски организации.
В доклада се казва, че ако промяната се осъществи, ЕС може да се превърне в световен лидер по износ на хранителни стоки, вместо да бъде водещ по внос на соя, например. Противниците на предложението изтъкват, че ако се инвестира в намаляване на използването на азот в земеделието ще се отрази на конкурентоспособността на европейското земеделие.