Доклад на ООН: Намалената наполовина консумация на месни и млечни продукти в ЕС би ограничила значително вредните газове в атмосферата

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Ако Европа намали наполовина консумацията си на месни и млечни продукти, между 25% и 40% ще се намали количеството изхвърляни в атмосферата вредни емисии, които замърсяват околната среда. Това се казва в доклад на Комисията на ООН по икономически въпроси в Европа. В момента средностатистическият европеец консумира повече протеини, отколкото се препоръчва от международните организации. Ето защо според експертите трябва да се предприемат мерки за промяна на ежедневното меню.

В последните години в сектор „Животновъдство“ е направено много за намаляване на изхвърляните вредни емисии в атмосферата, включително и чрез насърчаване на обогатяването на фуражите с протеини, защитават се фермерски организации.

В доклада се казва, че ако промяната се осъществи, ЕС може да се превърне в световен лидер по износ на хранителни стоки, вместо да бъде водещ по внос на соя, например. Противниците на предложението изтъкват, че ако се инвестира в намаляване на използването на азот в земеделието ще се отрази на конкурентоспособността на европейското земеделие.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА