Доклад на FAO: Малките и семейни горски стопанства имат нужда от подкрепа

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Сдружаването на малките земеделски производители и собственици на гори носи множество предимства за тях по отношение както на ефективността в грижата за стопанството, както и на факта, че сдружението разполага с важни бизнес инструменти да извършва дейността си. Това се казва в доклад на Международната организация по прехраната FAO. Сред основните проблеми на малките фермери и собственици на земи е жестоката конкуренция от по-големи, често международни компании, с които трябва да се конкурират за място на пазара и достъп до финансиране, и спрямо които имат необлагодетелствана позиция при преговори, се казва в доклада.

Необходимо е правителствата да дадат легален статус на организациите на малки и средни предприятия, семейства и собственици на гори, както и да изработят адекватни механизми за защита на интересите им. Това ще намали бедността сред голяма част от населението в селските райони, смятат експертите.

Докладът подкрепя идеята за създаване на световна коалиция от организации на производители и собственици на гори, защото така ще има по-голяма възможност за влияние върху политиката на местно ниво.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements