До 1 декември приемат документи за де минимис, очакват се над 30 хил. заявления

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Помощта ще бъде изплатена в максимално кратки срокове, обеща изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов

До 1 декември земеделските производители, които развиват своята дейност в секторите „Животновъдство“, Пчеларство“ и „Растениевъдство“, могат да подадат заявления за подпомагане по помощта de minimis. Помощта се предоставя за покриване на част от разходите за изхранване на животните през зимния сезон и за осигуряване подготовката за реколта 2024 г.

По схемата бе одобрен бюджет от ДФ „Земеделие“ в размер на 47,5 млн. лв. За сектор „Животновъдство“ в т.ч. пчелен мед се отделят 23 750 000 лв., а за сектор „Растениевъдство“ 23 750 000 лв.

Помощта de minimis се предоставя за направленията: едри преживни животни;   дребни преживни животни; коне под селекционен контрол; пчелни семейства;

плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши); оранжерийни култури (домати, краставици и пипер); винени лозя  (без площите, за които е получено подпомагане по мярката за „Събиране на реколта на зелено“); маслодайна роза; тютюн.

Пред депутати в Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента по време на тазседмичното заседание изпълнителният директор на ДФЗ Георги Тахов съобщи, че само за три дни са получени 13 000 заявления по помощта, а очакванията са общо те да бъдат над 30 000. След като приключи приемът на заявления, ще бъдат изчислени ставките, а помощта ще бъде изплатена в максимално кратки срокове.

Заявленията за подпомагане за помощта de minimis се приемат в Общинските служби земеделие (ОСЗ) към ОД “Земеделие“ на МЗХ. Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице (при кандидатстване на ФЛ) и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице (при кандидатстване на ЕТ и ЮЛ). Кандидатстването се извършва лично или чрез упълномощено лице, след представяне на нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФЗ.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА