Днес празнуваме Васильовден/Сурваки

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Днес православната църква отбелязва Васильовден или Сурваки. На този ден източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската църква, припомня “Фокус”. Традицията свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане – събират се млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите за здраве и плодородие.

Вечерта преди празника стопанката на дома приготвя баница с късмети с дрянови пъпки. Слага се и пара, а в полунощ най-възрастния представител на семейството завърта баница.

Имен ден празнуват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий и други.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА