Международно признание за българската кухня
Българската баница е най-доброто тестено изделие в света, обяви кулинарният пътеводител „Тейст Атлас“. След нея в класацията са португалските тарталети и турската баклава, предаде бТВ.
„Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена“, пише изданието и допълва, че понякога се поставят късметчета, монети или хартийки с желания.
В село Баница към рецептата добавят и много любов. „Най-важното е майсторлъкът. Няма нищо по-хубаво на тоя свят от любовта и от баницата. И този, дето е казал, че нашите баници са най-вкусни, не е сбъркал въобще“, казва Върба Ценкова
Филе “Елена” и българският „Мавруд“ също са подобаващо оценени
Това не е единственото кулинарно признание за страната ни. Същият пътеводител нарежда родното филе „Елена“ на второ място при колбасите и българския „Мавруд“ – на трето място при международните вина. В тези категории изпреварваме държави като Франция, Аржентина, Унгария и Хърватия.
Припомняме също, че преди дни, българската шарена сол също зае първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от Taste Atlas. В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5.
Четете още:
Българската шарена сол първа в класация с подправки от цял свят