Фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната традиция“ ще бъде открит днес в гр. Левски

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Иван Звездев ще бъде жури по време на фестивала

За четвърти път, част от програмата на традиционните Панаирни дни в град Левски, които се провеждат в края на месец август, ще бъде Националният фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната традиция“.

„В последните 4 години Община Левски обогати традицията на Панаирните дни с този фестивал, свързан с културата на хранене и по-конкретно с царицата на панаира в Левски – пълнената чушка. Желанието ни е да съхраним традициите, които в глобалното време напоследък се размиват“, каза в пресклуба на БТА в Плевен кметът на Община Левски Любка Александрова.

Началото на фестивала на пълнената чушка е в 9:30 часа на 26 август в парковата зона на град Левски – до сградата на общината.

Любка Александрова добави, че в мащабния фестивал отново ще бъдат представени много нови рецепти. Ще се прояви творческо въображение, свързано с традициите, а и със съвременните начини на здравословно хранене.

Традиционен фермерски пазар също ще е част от Панаирните дни в град Левски

В него тази година ще бъде представено виното на Марио Любенов от с. Трънчовица, Димитър Матеев – овощар, производител на сливи, както и производителят на зеленчуци от с. Малчика Момчил Банчев.

„Това са млади земеделци, които са прекрасен пример за нашите съграждани“, каза Александрова.

Тази година ще има и международно участие. Гости от село Извоареле, което е от окръг Телеорман в Румъния и са в контакт с колеги от село Обнова ще представят щанд с пълнени чушки, приготвени по техни рецепти. Гости ще бъдат и полски граждани живеещи в България, които ще представят наученото тук.

Над 70 ще са участниците във Фестивала на пълнената чушка в Левски тази година

Журито на фестивала ще е в състав: шеф Иван Звездев – председател, който ще покаже как се приготвя „мързелива пълнена чушка“, инж. Кондова – началник на Социалния патронаж в Левски и Илияна Живкова – кулинар.

Петя Чолакова, старши експерт „Образование, култура и спорт“ в Община Левски каза, че категориите в конкурса, който се провежда в рамките на фестивала на пълнената чушка, са три: „Пазители на традицията“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Шарено бурканче“.

Панаирните дни в град Левски ще се проведат в рамките на 4 поредни дни като ще бъдат съпроводени и от концерти на големи имена в българската рок и поп музика.

Те ще бъдат открити на 24-ти август в 19:00 часа с концерт на Тита пред сградата на Община Левски. На 25-ти август – петък от 19:00 ч. е концертът на Кристина Димитрова и Искрен Пецов.

Концертите на рок група „Сигнал“ и на Цветелина са съответно в събота и неделя, също от 19:00 часа.

Програмата на Панаирни дни “Левски – 2023” включва и показването на изложба на художниците Цоню и Денислав Меразчиеви, баща и син, които са местни творци. Тя ще бъде открита на 25 август от 18:30 часа в НЧ “Георги Парцалев-1901”.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements