„Смятам, че България има по-добри от вносните продукти в асортиментите, които произвеждаме. Киселото мляко е без аналог в света, бялото саламурено сирене също, кашкавалът“, посочи председателят на Асоциацията на млекопреработвателите (АМ) Димитър Зоров в интервю за БНТ.
„Този път българският потребител има възможността и гаранцията да получи млечни продукти от 100% българско мляко”, обясни Зоров в коментар на постановлението на Министерски съвет, според което 90% от млечните произведения в големите търговски вериги трябва да са българско производство и да са произведени от 100% българско мляко.
Производителите в Европа търсят реализация, но на дъмпингови цени и това прави конкуренцията нелоялна – под себестойността на българските производители. Преработвателите, разбира се, търсят по-евтина суровина, но в дългосрочен план това е унищожително за нашето животновъдство.
Димитър Зоров подкрепи мярката на Министерство на земеделието и храните и посочи, че особено важно за икономиката на страната е, че парите ще останат в България, данъците от тези средства ще отидат в бюджета.
В Гърция още от миналата година е приет закон задължаващ продажбата на продукти само от гръцко мляко. Проблемът там са надценките на търговците, посочи Димитър Зоров. Трябва да има граница, допълни той.