Димитър Михайлов, Асоциация на свиневъдите в България: 95% от свинекомплексите стават индустриални замърсители, ако се приемат промените в европейската директива

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според него подобно правило трябва да се прилага, когато даден вид животновъдство достигне 90% от задоволяването на местния пазар

90-95% от свиневъдните стопанства ще попаднат под правилата, които важат за индустриалните замърсители, ако бъдат приети промените в Директивата за емисиите от промишлеността, коментира за Агрозона Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. Според новите правила всички говедовъдни, свиневъдни и птицевъдни стопанства с над 150 ЖЕ ще попаднат в обхвата на директивата. Според Димитър Михайлов за индустриалните замърсители ще се изисква комплексно разрешително, „което чисто психологически дори, ще се отрази негативно на част от по-малките производителите, като има опасност някои от тях просто да се откажат да оперират на пазара, тъй като е свързано с допълнителни инвестиции.“, допълни още той.

Средства ще трябва да бъдат вложение в съхраняването на торова маса, т.нар. сепаратори, и други изисквания, които трябва да бъдат покрити, които сега важт за големите предприятия с много животни.

„Ние се свързахме с всички български представители в Комисията по земеделие и околна среда в ЕП и сме изпратили писмо от името на свиневъдите и птицевъдите с желание да се запазят праговете, които са към момента по тази причина, тъй като това би било едно голямо утежнение и за двата сектора. По изчисление на Министерство на земеделието новите прагове биха довели до засягане на 95% от свиневъдството и около 45-50% от птицевъдството%, допълни още изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Преди дни на организирана от европейските социалисти конференция беше заявена подкрепа от страна на българските евродепутати, както и категоричното изказване на  Клара Агилера – евродепутат в ЕП в комисията AGRI, че тези промени не трябва да бъдат приемани.

По думите на Димитър Михайлов ако подобни прагове се приемат, България трябва да има дерогация праговете да се прилагат, когато даден вид животновъдство достигне 90% от задоволяването на местния пазар. „По този начин ще се гарантира продоволствената сигурност и ще бъде като тип регулатор да няма свръхпроизводство в даден сектор“, коментира още изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА