Димитър Греков: Парите на земеделците са под въпрос заради актуализацията на бюджета

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Най-важното е актуализацията на бюджета да мине през Народното събрание, защото в противен случай фермерите ще останат без пари по европейските програми и субсидии. Това притеснение изрази земеделският министър Димитър Греков в сутрешния блок на БНТ, предаде news.bg.

Той допълни, че ако земеделците не получат пари навреме, това ще наруши практиките и добави, че имат резерв, с който да започнат сезона, но този резерв не е бездънен. 11 милиона лева ще отидат в тютюнопроизводителите, а 4 милиона лева – за зеленчукопроизводителите, обясни още Греков. Той обвърза актуализацията на бюджета и с авансовото изплащане на част от европейските средства за земеделските производители. Министърът обясни, че тези средства първо се плащат от националния бюджет и след това се нотифицират и връщат в рамките на 45 дни. Греков подчерта, че цялата сума, която е необходима за изплащане на земеделските производители за следващата година, е около 1 милиард лева. “Нашата идея е около 50% от тях да бъдат заложени в актуализацията тази година”, обясни министърът. Той добави, че парите за аграрния сектор трябва да се планират значително по-рано, но сега обстоятелствата били такива, че могат да се заложат само част от нужните средства.

Димитър Греков отбеляза, че в момента хората започват подготовката за сеитбата на най-ранните есенници и ако средствата не им бъдат дадени навреме, те ще трябва да ползват собствени пари: „Те не могат непрекъснато да дават от себе си средства. Това ще наруши някои агропрактики и ще доведе до спад в резултатите през  следващата година”.

Греков коментира и добрата година за зърнопроизводителите: „Произведено е над прогнозираното количество зърно – около 4,6 млн. тона зърно, което е най- високият добив от 8 години насам.” Той добави, че тази година реколтата от зърно у нас е много добра, като 65% са с много високо качество за производството на хляб.

Според него необходимо е да има браншови организации, които да обединяват производителите и те да могат да излязат не само на нашия, но и на международния пазар. „Направили сме първата крачка да се свържем с големите вериги, които желаят да работят с български производители, но производители не като ЕТ, а обединени в браншови организации, които да отговарят на съответните условия”, заяви министър Греков.

Цената на хляба в следващите 3-4 месеца може да падне леко, каза земеделският министър. Тенденцията обаче зависела от това как се котира пшеницата на международните пазари, обясни той и добави, че неговите прогнози са, че тя ще поскъпне.

За стимулирането на местното производство той посочи, че ще се работи за ограничаване на вноса от трети страни и за ограничаването на вноса на ниски цени от ЕС. Греков каза, че в следващите години ще настоява за намалението на ДДС за производителите на основни хранителни стоки. Шефът на аграрното ведомство добави, че това е добра мярка срещу източването на данъци, тъй като подобен род измами се извършвали не от производителите, а от търговците. Също така министърът каза, че има уверението на премиера Пламен Орешарски в бюджета за следващата година да бъдат заложени 70 млн. лева за отстъпка в акцизите за горива за земеделците.

Димитър Греков разясни и че скачането на цените от производителя до щанда в магазините се дължи на прекупвачите. По думите му част от търговските вериги са се съгласили да купуват директно от производители. На уговорена среща обаче не е дошъл нито един производител.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама