Дъждовете попречиха на прибирането на реколтата от картофи в ЕС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Прогнозите сочат, че цените на картофите могат да се увеличат

Производителите на картофи не могат да приберат реколтата в някои региони на Германия, Холандия и Белгия поради обилни дъждове, продължили няколко седмици, съобщава Agrarheute, позовавайки се на данни на анализаторите De Vries & Westermann.

„Само за няколко месеца тук паднаха 600 мм дъжд. Никога не съм виждал нещо подобно през последните 10 години. Почти всеки ден валеше. Не мога да прибера много картофи със селскостопанска техника заради калта. Реколтата гние в земята“, каза холандският фермер Лоран Гертс, добавяйки, че ще загуби около 10% от реколтата.

Неговият колега фермер Хендрик Ян тен Кайт отбеляза, че подобна ситуация би създала финансови проблеми за производителите.

Ситуацията е подобна и в северната част на Франция – там за един месец са паднали валежи за шест месеца, казаха фермери от Nord-Pas-de-Calais.

Камарата на селското стопанство Шлезвиг-Холщайн препоръчва на производителите да търсят предварително семена за предстоящия сезон, защото ситуацията се отразява и на посадъчния материал от картофи.

Както отбелязват анализаторите, прясно събраните партиди мокри картофи често трябва да се продават бързо, което оказва натиск върху цените. Вместо това се увеличават поръчките за вече складирани картофи. А това води до повишаване на цената. Според техните прогнози ценовият диапазон ще се колебае сравнително широко.

„Пазарът обаче все повече ще се фокусира върху стоките, продавани от складове, така че според пазарните експерти цените в горния диапазон постепенно ще навлязат в сила“, смятат от камарата.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА