Държавите-членки решават за трансфера на средства между стълбовете на ОСП

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Полша, Словакия, Латвия и Хърватия са заявили пред Европейската комисия дали желаят да прехвърлят средства между Първи и Втори стълб на Обща селскостопанска политика за периода 2014-2020. Това съобщи Agra Europe. България трябва да направи избора си до август тази година.

С цел новата ОСП да бъде по-гъвкава европейските законодатели дава възможност през новия програмен период държавите-членки да прехвърлят до 15% от директните плащания по Първи стълб към Втори стълб или обратно. Европейската комисия обаче разреши на 12 държави-еврочленки да прехвърлят максимум 25% от директните плащания от Втори стълб към Първи стълб, защото през изминалия програмен период те, включително България, получаваха по-малко от 90% от средния за ЕС размер на директните плащания. Останалите държави, които попадат в тази група са Естония, Финландия, Латвия, Литва, Португалия, Румъния, Испания, Швеция и Великобритания. Прехвърлянето на средства от Втори стълб ще стане за сметка на плащанията  по Първи стълб за развитие на селските райони.

След като ОСП беше одобрена и гласувана на европейско ниво, сега предстои всяка държава-членка да направи анализ на силните и слабите страни на новата форма на преките плащания, и да информира Европейската комисия дали има намерение да прехвърли средства от Първи Стълб към Втори стълб.

През август 2017 г. ще се направи ревизия на заявените трансфери, при което страните-членки ще имат възможност да информират Комисията в случай, че желаят да променят разпределението на мерките и средствата.

Повече по темата може да намерите на страниците на списание АГРОЗОНА.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама