Ясни са групите храни, които могат да бъдат обект на хранително банкиране. За храни със срок на годност под 10 дни минималният срок, в който храната може да бъде дарена безопасно, е последната половина от срока на годност, гласи публикуваната заповед на земеделския министър за храните, които може да са обект на хранително банкиране. За храни, чиито срок на годност е повече от 10 дни, е безопасно да бъдат дарявани в последната една трета от срока им на годност.
Така кисело мляко с трайност 15 дни и маркировка „използвай преди 15.03″ може да бъде дарено в последната 1/3 от срока на годност, т.е. най-късно на сутринта на 13-и март.
Формулировката “използвай преди” се използва за храните, които се развалят бързо и след кратко време могат да са опасни за здравето.
С “най-добър до” се маркират храни, които са безопасни от микробиологична гледна точка и се съхраняват за по-дълъг период от време. След оказаната дата тези храни може все още да са безопасни, но да са загубили част от първоначалното си качество. Трайните храни могат да бъдат дарявани безопасно в последната 1/10 от срока на минимална трайност, гласи заповедта.