Дания подписа първото „Споразумение за партньорство“ с Европейската комисия

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Европейската комисия подписа първото от 28-те „Споразумения за партньорство“, които очертават стратегиите на страните-членки на ЕС относно „Структурните и инвестиционните фондове“, включително и харчовете по Общата селскостопанска политика (ОСП). Това съобщава Agra Europe.

Подписвайки споразумение с Дания, Европейската комисия се задължи да отдели 629 млн. евро, които да отидат във фондове за развитие на селските региони. Други 553 млн. евро ще бъдат инвестирани в реалната икономика на страната.

Комисарят по земеделие на ЕС Дачиан Чолош нарече споразуменията „следващата логична стъпка“ към изпълнението на реформата на ОСП, след като делегираните актове вече бяха приети от Света на Европа и Европейския парламент.

„Концепцията на споразуменията за партньорство са много важни, за да сме сигурни, че националните и регионалните власти ще се придържат към общоевропейския подход за развитие, чиято цел е да постигнем ефективност в използването на парите на данъкоплатците на ЕС“, каза Чолош.

Крайният срок, когато всички страни-членки трябва да договорят с Комисията своите споразумения за партньорство, е 22 април. Не по-късно от три месеца след подписване на това споразумение всяка страна-членка трябва да предаде на изпълнителния орган на ЕС и „Оперативни програми“, които да бъдат приети в рамките на три месеца. Целта на тези програми е да се уточнят приоритетите за инвестиции и целите, заложени в „Споразуменията за партньорство“ така, че да бъдат въплътени в конкретни ефективни действия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА