Дачиан Чолош: Уверен съм, че България ще похарчи средствата си по „значим и ефикасен начин“

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

България ще похарчи средствата си по „значим и ефикасен начин, като се стреми да постигне най-добрата стойност за тези пари, адресирайки непосредствените си приоритети“. В това е уверен еврокомисарят по земеделие на ЕС Дачиан Чолош, цитиран от Agra Europe. „България е селскостопанска страна и сектор Земеделие заема важна част от нейния БВП. Финансирането от европейските структурни и кохезионния фонд ще допринесат за подобряване на конкурентоспособността на земеделския сектор, включително чрез промяна на структурите на фермите си и чрез подкрепа в посока към по-балансирано развитие, съобразено с опазването на околната среда. Инвестициите в селските райони ще помогнат да се запази богатото биоразнообразие на страната, като в същото време се подпомага отварянето на нови работни места, като се възраждат традиционни икономически дейности и селата се напълнят отново с жители.“, каза още Чолош.

За периода 2014-2020 г. България ще разполага с около 2.339 млрд. евро по Втори стълб на реформираната Обща селскостопанска политика, за да подпомогне, в комбинация с национално финансиране, своите програми за развитие на селските райони според общите указания в ЕС. Освен това страната ще получи общо 7.6 млрд. евро за кохезионна политика и 88 млн. евро за развитие на сектор Рибарство.

Над 579 млн. евро ще похарчи страната ни в областта на социалната политика, за борба с бедността и дискриминацията. Над 465 млн. евро ще се вложат в програми за защита на околната среда, за адаптиране, за превенция на рискове и управление на последиците от промяната в климата. Други 376 млн. евро ще се инвестират в подобряване на конкурентоспособността на сектор Земеделие, 225 млн. евро ще отидат за това икономиката да бъде направена „по-зелена“, а 171 млн. евро ще се вложат в създаване на устойчива заетост и мобилност на работната ръка. Още 39 млн. евро ще се вложат в научни изследвания, 25 млн. евро – за развитие на информационните технологии, почти 21 млн. евро за образование и обучения, а останалите 52 млн. евро ще се вложат в схеми за технологична помощ по всички схеми на Втори стълб.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА