Copa и Cogeca искат промени в Регламента за опаковките и работещо споразумение за сектор плодове и зеленчуци

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Copa и Cogeca иска от преговарящите за опаковането да намерят работещо споразумение за сектора на плодовете и зеленчуците

Предстоящите седмици ще бъдат от решаващо значение за напредъка на Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки (PPWR), тъй като се очаква Европейският парламент да гласува временното споразумение по време на пленарната си сесия на 24 април, докато Съветът на министрите на околната среда ще направи това в една от двете срещи, които остават преди юни.

Конкретно по отношение на плодовете и зеленчуците, обсъжданият проект включва поредица от разпоредби, които обръщат хранителната верига – от производителя до дистрибутора – срещу тях. От една страна, установява се дискриминация за сектора на плодовете и зеленчуците: докато за други икономически сектори се определят общи и постепенни цели, за пресните плодове и зеленчуци се налага драстична забрана за използване на пластмасови опаковки и некомпостируеми стикери. Временното споразумение, което секторът определя като непропорционално и контрапродуктивно.

Европейската комисия, Съветът и Европейският парламент досега игнорират аргументите, изтъквани многократно и съвместно от производители, търговци, износители и търговци на дребно срещу подобна разпоредба, че тя няма да намали, а вместо това ще влоши разхищаването на храни, ще има ефекти, противоречащи на целта за устойчивост, която преследва, ще попречи на производителите от Общността да повишат стойността и да диференцират своите продукти или да маркират техния произход, ще влоши възможностите за проследимост и безопасност на храните и освен това ще задълбочи и без това тенденцията на спад в потреблението на плодове и зеленчуци, които са основен компонент на здравословното хранене.

От друга страна, обсъжданият регламент предвижда много широка граница на субсидиарност за държавите-членки,

които вече са приели законодателство по този въпрос, ще имат право да запазят собствените си национални правила, въпреки приемането на регламенти на Общността. Освен това, когато се взема решение за продуктите, освободени от забраната за използване на опаковки, е установено, че всяка страна ще определя своите собствени изключения, а не ЕС. С други думи, ако бъде одобрен, PPWR в сегашната си редакция ще позволи толкова много правила, колкото страни съществуват в рамките на Съюза за един и същ плодов и зеленчуков продукт, което противоречи на интегрирания подход на единния пазар на ЕС.

Copa и Cogeca осъждат тази безпрецедентна инициатива, която противоречи на хармонизиращата роля, която институциите на ЕС би трябвало да играят, и припомнят, че хармонизирането всъщност е една от основните декларирани цели на PPWR.

Copa и Cogeca съветват да се пренасочи този файл, за да се отменят вече приетите национални разпоредби и институциите (в сътрудничество със сектора) да търсят регулаторна рамка с хармонизирани условия за рационално използване на опаковките в сектора на плодовете и зеленчуците в целия ЕС.

„За една европейска кооперация за плодове и зеленчуци, която предлага на пазара десетки различни продукти, предназначени за множество страни от Съюза, е немислимо да координира своята дейност , ако правилата за опаковане са различни във всяка страна.”, коментира председателят на работната група за плодове и зеленчуци на Copa и Cogeca Люк Ваноирбеек.

Ние се стремим към пропорционалност, недискриминация, обективно измерване на устойчивостта на мерките и постигане на стандарт, еднакво прилаган във всички държави-членки. Това би улеснило свободното движение и предлагането на пазара на тези продукти на единния пазар на ЕС и би избегнало разходите, които биха понесли компаниите, когато се налага да се справят с различни и променящи се правила в зависимост от страната на местоназначение, заявиха от Copa и Cogeca.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА