Честит рожден ден на Венцислав Върбанов от екипа на Агрозона!

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

За 113 годишната история на МЗХ, Венцислав Върбанов е единственият министър, който изкарва пълен мандат

Венцислав Върбанов е роден на 16 април 1962 г. в Долни Дъбник, Плевенско. През 1991 г. завършва зооинжинерство.

В периода от 1991 г. до 1997 г. заема поста на кмет на Долни Дъбник. С решение на 38 Народното събрание от 21 май 1997 г. става министър на земеделието и горите в правителството на Иван Костов. Заема тази длъжност до 2001 г. Интересен факт е, че за 113 годишната история на Министерство на земеделието и храните, Венцислав Върбанов е единственият министър, който изкарва пълен мандат.

Докато заема длъжността на министър на земеделието са приети редица ключови Закони, включително Закона за подпомагане на земеделските производители, чрез който се създава и познатият ни до днес Държавен фонд “Земеделие”.

По време на неговото управление стартират първите схеми за подпомагане с краткосрочни и инвестиционни кредити с елемент на субсидиране. По това време банките не предоставят кредитиране за земеделските производители, но благодарение на нововъведеното инветиционно кредитиране тогава се създават голям процент от новите лозя в България.

Освен това, в този период се сключват и тристранни споразумения между банките, ДФЗ и доставчиците на техника, с които се поставя началото на вноса на модерна земеделска техника.

Докато Върбанов заема длъжността на министър на земеделието стартира и преговорният процес за присъединяване към ЕС. Тогава стартират и първите европейски програми въобще в България, именно в сферата на земеделието – САПАРД и ФАР.

По време на неговото управление са приети още редица закони за пръв път, включително Закон за защита на растенията, Закон за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, Закон за съхранение и търговия със зърно, Закон за виното и спиртните напитки, Закон за Селскостопанската академия, Закон за рибарството и аквакултурите и още други.

През 2001 – 2009 и 2010 – 2013 г. е народен представител, като в този период е и част от Комисията по земеделието, храните и горите.

През 2014 г. става председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и в моемнта изпълнява четвъртия си мандат.

Към момента той е и собственик на една от най-големите биологични овцеферми в България, като отглежда над 2000 овце, а в допълнение се занимава със зърнопроизводство и преработка на зърно.

И докато ние си припомняме приноса на Венцислав Върбанов за развитието на земеделието в България, днес той празнува 62-рия си рожден ден. Желаем му много здраве, щастие и още дълги години успешна работа за благото на българското земеделие. За нас е истински късмет, че винаги можем да разчитаме на професионалните му коментари и съвети за развитието на аграрния сектор в България.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА