Чести валежи през следващите дни ще ограничат възможностите за работа на полето

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През периода започва оптималният агротехнически срок за сеитбата на слънчоглед в Южна България

През първaта половина на месец март на много места в полските райони от страната бяха регистрирани валежи между 20-40 l/m2, в резултат на което се създадоха условия за увеличаване на почвените влагозапаси в дълбочина.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Фази на развитие на посевите през март

Развитието на зимните житни култури и рапицата ще се осъществява със забавени темпове при прогнозирани средноденонощни температури близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси.

При пшеницата и ечемика в Дунавската равнина ще се наблюдава масово фаза братене.

На отделни места при посевите в южните райони от страната ще протича фаза вретенене, начало и масово – агростанции Хасково, Любимец, Пловдив и Пазарджик. При овощните видове ще протичат фазите разпукване на пъпките, цветен бутон и цъфтеж.

При лозата ще се наблюдава сокодвижение.

Отрицателни минимални температури, критични за цветовете на най-напредналите в развитието си овошки не се прогнозират

Очакваните чести валежи през периода ще ограничават възможността за работа на полето – провеждане на предцъфтежни пръскания с фунгициди и инсектициди при трайните насаждения, извършване на предсеитбени почвообработки на полетата, предвидени за засяване с пролетни култури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА