Чешките земеделци скачат срещу таван на субсидиите при директните плащания

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Предложението на Европейската комисия за ограничаване на плащанията към големите земеделски производители и предоставяне  на по-голяма подкрепа на малките стопанства доведе до разделение на земеделските производители в Чехия. Позициите на двата лагера – големи предприятия и малки стопанства – за ОСП след 2020 г. са далеч една от друга. Докато големите ферми искат да запазят своите субсидии на сегашното ниво, малките ферми виждат предстоящите промени, като шанс да спасят бизнеса си, а също така и селските райони.

Дебатът за ограничаването на плащанията за земеделските стопанства се превърна във водеща тема в Европа. В документ, публикуван в началото на месеца, задължителното ограничаване е споменато като възможен начин за пренасочване на средства от ЕС от големи предприятия към по-малки стопанства.

Комисията също така иска “по-балансирано разпределение на плащанията” чрез задължителни тавани на ниво земеделско стопанство или намаляващи дегресивни плащания с размера на стопанството. Плащанията за всеки земеделски производител ще бъдат ограничени до 60 000 евро, euractiv.com.

Според Земеделската асоциация на Чешката република такова строго ограничение е неприемливо. В страната съществуват огромни ферми със световно значение. Според данни от държавната статистическа служба, те управляват две трети от земеделската земя на страната и държат 76% от добитъка.

“Сега фермерските субсидии са три пъти по-високи, отколкото когато Чешката република се присъедини към ЕС преди 14 години, а сумата все още се увеличава”, заяви експертът от Чешката академия на селскостопанските науки. Разбира се субсидиите водят и до по-скъпа земя. Според него най-важното сега е чешките земеделци да се споразумеят за своите приоритети, като се съсредоточат върху секторите, в които са конкурентоспособни, и проектите, които имат смисъл за финансиране от ЕС.

Освен нивото на субсидиите, трябва да бъдат разгледани и други важни въпроси, като засушаването на почвата, застаряване на фермерите или упадък на селските райони, както и предизвикателството на съвременните технологии.

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА