Червеното месо бавно връща позициите си на пазара у нас от преди кризата с разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), сочат предварителните данни за работата на кланиците за червено месо от януари 2021 г, обобщени от аграрното министерство. Спрямо първия месец на 2020 г закланите свине в кланиците за червено месо са с над 12 хил. глави повече през 2021 г. – 68,55 хил. бройки спрямо 56,23 бройки година по-рано. През 2019 г закланите в кланици свине са били 86,18 хил. глави, ниво, което все още не може да бъде достигнато.
Полученото през януари 2021 г свинско месо е 4547,4 тона, докато през 2020 г е било със 830 тона по-малко. Позициите през 2019 г са на нива от 5588 тона, почти с 1000 тона над нивата от тази година.
Общото число на говедата, които са минали през кланици за червено месо, са близо 2400 за януари 2021 г, докато през 2020 г те са били 2750 бройки.
Общото число на закланите животни е 73, 28 хил. глави, като от него е добито 5079 тона месо. Година по-рано числото на животните, преминали през кланици, е 60,53 хил. глави, а добитото месо – 4305,5 тона.