Спад в потреблението на месо в ЕС заради COVID

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Испания, Германия, Италия и Франция отбелязват спад в консумацията на червено месо през иминалата година

Ограниченията, прилагани на единния пазар на ЕС поради проблемите с COVID, създададоха тенденция на спад за производителите на месо в района. Потреблението на месо е намаляло значително в държави като Испания, Германия, Италия и Франция. Като пример, испанците са консумирали 8,4% по-малко месо през 2021 г. в сравнение с предходната година, предаде euromeatnews.

Най-голям спад има в сектора на овче месо, като се отчита намаление до 13%. От друга страна, търговията на преработено месо показва свиване от близо 6%.

Франция от своя страна също регистрира спад при всички категории месо, като единствените положителни данни са в сектора на свинете, който въпреки намаляването на проиводствения обема, леко повишава стойността си. Германия и Италия също регистрират спад, подобен на този в Испания, макар и не за същите продукти.

Индустрията е оптимистична за 2022 г., поради готовността на туристическия сектор да върне потреблението до нивата преди пандемията. Проблемът сега се крие в загубата на покупателна способност на европейските потребители, които наблюдават значително повишаване на инфлацията в повечето от техните страни.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА