2020 г: 7 кланици са спрели работа, червеното месо – със 17% по-малко

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Износът на родна продукция се е свил с над 34%, сочи статистиката

През 2020 година на територията на страната са работили 78 кланици – със 7 по-малко в сравнение с 2019 година, отбелязват от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Според подадените данни 44 от обектите са декларирали, че извършват клане на говеда. В 63 кланици се колят свине, в 52 – дребен рогат добитък (ДРД), а в 9 – биволи и еднокопитни. Кланиците, специализирани за клане само на свине са 43.  Съгласно Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход всички кланици са одобрени за извършване на вътреобщностна търговия.

Произведеното месо в кланиците е 72 821 тона или със 17.1% по-малко от 2019 година. Броят на закланите животни през 2020 г. намалява с 18.9%. Закланите животни директно в стопанства през 2020 г. са 748.8 хил. броя – с 19.5% по-малко в сравнение с предходния период, a произведеното месо в стопанствата (20 316 тона) е с 15.4% по-малко.

През 2020 година закланите говеда в кланици са с 10.2% повече в сравнение с 2019 година до 30.2 хиляди глави, като и общото им кланично тегло се увеличава с 10.5% до 6 236.8 тона. Запазва се броят на закланите телета в категорията до 8 месеца.

Броя на младите говеда от 8 до 12 месеца се увеличава с 27.3% в сравнение с 2019 година. Броят на закланите крави се увеличава с 2.5% в сравнение с предходния период. При биковете и воловете се наблюдава увеличение при закланите животни и на кланичното тегло съответно с 13.1% и 14.0% спрямо 2019 година. Намалява с 16.3% броят на закланите овце, както и произведеното месо (-7.9%). Произведеното свинско месо е с 19.5% помалко в сравнение с 2019 година. Броят на закланите угоени свине намалява с 19.9%, както и произведеното от тях месо с 19.0 % спрямо 2019 година, или 64 286.7 тона.

Водещо място в промишленото производство на червено месо през 2020 година заема Южният централен район с 30.7% от общо произведеното месо и с дял 29.1% от добитото свинско месо за страната. Там работят 15 кланици и е получено 22 353.1 тона червено месо.

През 2020 година производството на свинско месо намалява с 53.3% в Североизточния район, с 26.4% в Северния централен район и с 24.0% в Северозападния район.

През 2020 година вътрешното потребление на червено месо намалява с 5.8% в сравнение с 2019 година, като достига до 250 835.8 тона. Интересен е фактът, че през миналата година намаляват и износът и вносът на червено месо – съответно с 34.3% и 0.3% на годишна база. Износът на родно месо достига едва 7 169.9 тона, а вносът се равнява на 164 868.9 тона.

 

 

 

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА