40 000 тона заешко месо се консумират всяка година в Чехия
Испания, Италия и Чешката република са водещите страни, по отношение на консумацията на заешко месо. Годишно трите страни консумират съответно 51 000 тона, 45 000 тона и 40 000 тона заешко, според доклад на IndexBox. Като се има предвид броя на населението на всяка от тези държави може да се каже, че чехите са най – отдадените потребители на заешко месо в ЕС.
Чехите консумират близо 8 пъти повече заешко от средния европеец
През 2019 г. най -високото ниво на потребление на заешко месо на глава от населението е регистрирано в Чешката република с 3,72 кг на човек, следвана от Испания с 1,09 кг на човек, Словакия с 0,82 кг на човек и Италия с 0,75 кг на човек , докато средната световна консумация на заешко месо на глава от населението се оценява на 0,46 кг на човек.
И трите държави, споменати по – горе, съставят 57% от общата консумация заешкото месо в рамките на ЕС. Следват ги Франция, Германия, България и Словакия, които представляват 36% от консумацията на заешко месо.
В стойностно изражение най -големите пазари на заешко месо в Европейския съюз са Германия (249 млн. Долара), Испания (213 млн. Долара) и Италия (193 млн. Долара), заедно съставляващи 58% от общия пазар. Тези страни са последвани от Франция, Чехия, Словакия и България, които заедно представляват още 36%.