Чехите са най -големите потребители на заешко месо в ЕС

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

40 000 тона заешко месо се консумират всяка година в Чехия

Испания, Италия и Чешката република са водещите страни, по отношение на консумацията на заешко месо. Годишно трите страни консумират съответно 51 000 тона, 45 000 тона и 40 000 тона заешко, според доклад на IndexBox. Като се има предвид броя на населението на всяка от тези държави може да се каже, че чехите са най – отдадените потребители на заешко месо в ЕС.

Чехите консумират близо 8 пъти повече заешко от средния европеец

През 2019 г. най -високото ниво на потребление на заешко месо на глава от населението е регистрирано в Чешката република с 3,72 кг на човек, следвана от Испания с 1,09 кг на човек, Словакия с 0,82 кг на човек и Италия с 0,75 кг на човек , докато средната световна консумация на заешко месо на глава от населението се оценява на 0,46 кг на човек.
И трите държави, споменати по – горе, съставят 57% от общата консумация заешкото месо в рамките на ЕС. Следват ги Франция, Германия, България и Словакия, които представляват 36% от консумацията на заешко месо.

В стойностно изражение най -големите пазари на заешко месо в Европейския съюз са Германия (249 млн. Долара), Испания (213 млн. Долара) и Италия (193 млн. Долара), заедно съставляващи 58% от общия пазар. Тези страни са последвани от Франция, Чехия, Словакия и България, които заедно представляват още 36%.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА