Прогноза: Ръст в производството на птици в ЕС на фона на лек спад в потреблението

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Производството на домашни птици ще се увеличи след спад през последните години, докато ръстът на потреблението се очаква да се забави между 2022 г. и 2032 г.

След спада през 2022 г., на фона на високи цени на суровините и епидемии от високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI), се очаква производството на птици в ЕС да се възстанови в периода до 2032 г. с +0,2 % на година. Макар и с по-бавен растеж в сравнение с последното десетилетие ( 2 %), главно поради екологични ограничения и промени в потреблението, съобщи Euromeatnews.

За разлика от предишни години, огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците имаше през цялата година, вместо да бъде сезонно събитие. Това от своя страна е предизвикателство за сектора и по-специално системите за свободно отглеждане на животни в ЕС.

Растежът на потреблението на птиче месо в ЕС ще се забави от 1,9 % годишно през 2012-2022 г. до 0,2 % през следващото десетилетие, се казва още в прогнозите. Въпреки това се очаква увеличение на потреблението на глава от населението от 23,4 kg на 24,1 kg (+3 % през следващото десетилетие).

Търговията с домашни птици се възстановява бавно

Износът на птиче месо от ЕС показва динамично нарастване до 2019 г., като основните изнасяни продукти са тези, които са по-малко търсени в ЕС (крилца, бутчета и карантии). Въпреки това, COVID-19, огнищата на инфлуенца и високите цени на вътрешния пазар създадоха предизвикателни условия за износа на птиче месо от ЕС и тази тенденция беше спряна.

До 2032 г. износът ще се възстановява бавно с 0,8 % годишно, достигайки ниво от 2,4 милиона тона, особено благодарение на нарастващото търсене от Субсахарска Африка, Филипините и Обединеното кралство.

Цената на домашните птици ще се стабилизира над нивото преди COVID

След скока през 2022 г. се очаква цената на птичето месо в ЕС да намалее и да се стабилизира на около 2 000 EUR/t до 2032 г., над ценовото ниво преди COVID, главно благодарение на устойчивото търсене в ЕС. Ценовата разлика с Бразилия ще продължи, което прави конкуренцията на същата основа почти невъзможна.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА