Производството на домашни птици ще се увеличи след спад през последните години, докато ръстът на потреблението се очаква да се забави между 2022 г. и 2032 г.
След спада през 2022 г., на фона на високи цени на суровините и епидемии от високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI), се очаква производството на птици в ЕС да се възстанови в периода до 2032 г. с +0,2 % на година. Макар и с по-бавен растеж в сравнение с последното десетилетие ( 2 %), главно поради екологични ограничения и промени в потреблението, съобщи Euromeatnews.
За разлика от предишни години, огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците имаше през цялата година, вместо да бъде сезонно събитие. Това от своя страна е предизвикателство за сектора и по-специално системите за свободно отглеждане на животни в ЕС.
Растежът на потреблението на птиче месо в ЕС ще се забави от 1,9 % годишно през 2012-2022 г. до 0,2 % през следващото десетилетие, се казва още в прогнозите. Въпреки това се очаква увеличение на потреблението на глава от населението от 23,4 kg на 24,1 kg (+3 % през следващото десетилетие).
Търговията с домашни птици се възстановява бавно
Износът на птиче месо от ЕС показва динамично нарастване до 2019 г., като основните изнасяни продукти са тези, които са по-малко търсени в ЕС (крилца, бутчета и карантии). Въпреки това, COVID-19, огнищата на инфлуенца и високите цени на вътрешния пазар създадоха предизвикателни условия за износа на птиче месо от ЕС и тази тенденция беше спряна.
До 2032 г. износът ще се възстановява бавно с 0,8 % годишно, достигайки ниво от 2,4 милиона тона, особено благодарение на нарастващото търсене от Субсахарска Африка, Филипините и Обединеното кралство.
Цената на домашните птици ще се стабилизира над нивото преди COVID
След скока през 2022 г. се очаква цената на птичето месо в ЕС да намалее и да се стабилизира на около 2 000 EUR/t до 2032 г., над ценовото ниво преди COVID, главно благодарение на устойчивото търсене в ЕС. Ценовата разлика с Бразилия ще продължи, което прави конкуренцията на същата основа почти невъзможна.