Нарастват производството и потреблението на овче и козе месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Противно на тенденцията за спад от последните години, производството на овче и козе месо в ЕС се очаква да се увеличи леко с 0,2 % годишно до 2032 г. (до 645 000 т).

Производството ще остане концентрирано в няколко държави от ЕС, като клането в Испания, Гърция, Франция, Ирландия и Румъния ще представлява повече от две трети от общото производство на ЕС през 2021 г., предаде Euromeatnews.

Потреблението на глава от населението в ЕС се очаква да остане относително стабилно до 2032 г. (около 1,3 kg на година). Това се дължи на диверсификацията на диетите с месо и устойчивите модели на консумация сред населението на ЕС (поради религиозна традиция и миграция). Като цяло потреблението на овче месо е по-малко чувствително към промените в цените и е по-засегнато от пикове в сезонното търсене, свързани с религиозни празници.

Вносът намалява поради голямото търсене в Азия, докато износът на месо за Близкия и Средния изток може да нарасне

Износът на живи животни от ЕС се очаква да намалее до 2032 г. до 45 000 т., отбелзявайки спад от -17,5 % в сравнение с 2022 г.. Това се дължи главно на опасения относно хуманното отношение към животните по време на транспортиране на дълги разстояния и финансови рискове на определени експортни дестинации.

След 2 години на нисък износ поради Брекзит и високи вътрешни цени се очаква износът на месо от ЕС да навакса изоставането през 2023-2024 г. и да достигне 60 000 т до 2032 г. въз основа на консолидация и по-нататъшно разширяване на търговията с партньори в Близкия и Средния изток.

Вносът на ЕС ще се възстанови в краткосрочен план и леко ще намалее до 125 000 т. до 2032 г. Въпреки че ЕС все още е привлекателна дестинация за износ, Австралия и Нова Зеландия ще се съсредоточат повече върху азиатските пазари, предвид по-лесния достъп до тях. Докато Австралия трябва да изпълни своите тарифни квоти за ЕС, производственият капацитет на Нова Зеландия не се очаква да може да обслужва както азиатския, така и европейския пазар, въпреки повишаването на производителността.

Цените остават над нивото отпреди COVID

След високите цени през 2021 г. и 2022 г. цените в ЕС ще започнат низходяща тенденция, но е вероятно да останат значително по-високи, отколкото преди COVID-19. Ще остане голяма разлика между цените в ЕС и цените в Нова Зеландия и Австралия. Това отразява по-ниските разходи за производство и труд в тези две страни. Също така има по-малък натиск от световния пазар върху тези страни, отколкото върху ЕС.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама