Нарастват производството и потреблението на овче и козе месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Противно на тенденцията за спад от последните години, производството на овче и козе месо в ЕС се очаква да се увеличи леко с 0,2 % годишно до 2032 г. (до 645 000 т).

Производството ще остане концентрирано в няколко държави от ЕС, като клането в Испания, Гърция, Франция, Ирландия и Румъния ще представлява повече от две трети от общото производство на ЕС през 2021 г., предаде Euromeatnews.

Потреблението на глава от населението в ЕС се очаква да остане относително стабилно до 2032 г. (около 1,3 kg на година). Това се дължи на диверсификацията на диетите с месо и устойчивите модели на консумация сред населението на ЕС (поради религиозна традиция и миграция). Като цяло потреблението на овче месо е по-малко чувствително към промените в цените и е по-засегнато от пикове в сезонното търсене, свързани с религиозни празници.

Вносът намалява поради голямото търсене в Азия, докато износът на месо за Близкия и Средния изток може да нарасне

Износът на живи животни от ЕС се очаква да намалее до 2032 г. до 45 000 т., отбелзявайки спад от -17,5 % в сравнение с 2022 г.. Това се дължи главно на опасения относно хуманното отношение към животните по време на транспортиране на дълги разстояния и финансови рискове на определени експортни дестинации.

След 2 години на нисък износ поради Брекзит и високи вътрешни цени се очаква износът на месо от ЕС да навакса изоставането през 2023-2024 г. и да достигне 60 000 т до 2032 г. въз основа на консолидация и по-нататъшно разширяване на търговията с партньори в Близкия и Средния изток.

Вносът на ЕС ще се възстанови в краткосрочен план и леко ще намалее до 125 000 т. до 2032 г. Въпреки че ЕС все още е привлекателна дестинация за износ, Австралия и Нова Зеландия ще се съсредоточат повече върху азиатските пазари, предвид по-лесния достъп до тях. Докато Австралия трябва да изпълни своите тарифни квоти за ЕС, производственият капацитет на Нова Зеландия не се очаква да може да обслужва както азиатския, така и европейския пазар, въпреки повишаването на производителността.

Цените остават над нивото отпреди COVID

След високите цени през 2021 г. и 2022 г. цените в ЕС ще започнат низходяща тенденция, но е вероятно да останат значително по-високи, отколкото преди COVID-19. Ще остане голяма разлика между цените в ЕС и цените в Нова Зеландия и Австралия. Това отразява по-ниските разходи за производство и труд в тези две страни. Също така има по-малък натиск от световния пазар върху тези страни, отколкото върху ЕС.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА