Бум на гъбите в района на Велико Търново

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Местни и чужденци обикалят горите, за да събират  ядливите гъби

Падналите в района валежи пред последните седмици са повлияли благоприятно за появата и удвояването на размера на диворастящите гъби.  В резултат на това десетки хора тръгнаха по горите, за да ги събират. Конкуренция обаче им правят опитните гъбари, които всяка година по това време кръстосват местностите, за които от десетилетия се знае, че са плодородни. Въпреки наплива все още има необрани находища, съобщават от в. Борба.

Търсачите на гъби твърдят, че тази година има бум на манатарки и булки

гъбоберачи, гъбопроизводители, Agrozona.bg

Пачият крак също се среща сравнително често. Казват обаче, че трябва да се внимава за отровните двойници, и затова тези, които още не познават добре мицелите, би следвало да носят в себе си по време на излет джобно ръководство с описание на различните видове. Същото важи и за чужденците, които проявяват голям интерес към брането на гъби. За тях опасността е най-голяма, тъй като повечето не само не могат да четат на български, но и не познават районите, коментират опитните гъбари.

Да не се обират всички гъби в едно находище, за да може спорите да се разпръснат

бране, гъби, Agrozona.bg

Категорични са, че откъсването с корена или отрязването с нож не оказват влияние за по-нататъшното плододаване. Препоръчва се пренасянето на набраните гъби в торби или съдове с отвори, например кошници. Така се дава възможност на спорите да се разпръснат върху по-голяма площ, докато хората вървят пеш.

Много от берачите са постоянно живеещи в селата, обучени от предците си, и прекарват целия си ден в издирване на гъбни находища. Събраното ползват за лични нужни и предават в пунктовете за изкупуване. Там обаче има изисквания за качеството на гъбите, от които се определя и цената. И за трите вида тя варира от 4 до 10 лв.

10 обекта, регистрирани към БАБХ изкупуват гъбите

Те се намират в община Велико Търново, Стражица, Елена и Златарица и изнасят стока за чужбина, като предимно количествата отиват в Италия, Германия, Австрия и други европейски страни.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама