С близо 50% са се увеличили площите с орехоплодните видове – орехи, лешници, бадеми и кестени през 2015 г. като са достигнали 15 366 ха, при 10 257 ха за 2014 г., става ясно от аграрния доклад на Министерството на земеделието и храните. Нарастването се дължи увеличаване площите с орехи – от 7 199 ха през 2014 г. на 11 340 ха през 2015 г. При останалите видове има слабо понижение, сочат данните на МЗХ.
Интересът към био лозята също е отбелязан в доклада. От 3 543 ха през 2014 г. в края на следващата година парцелите с тях достигат до 4 199 ха. Увеличението се дължи на винените сортове – ръст от 3 298 ха на 4 013 ха, докато при десертните се отчита понижение от 245 ха през 2014 г. до 186 ха към края на 2015 г.
Като цяло площите с био трайни насаждения през 2015 г. са били 25 946 ха, със 7 734 ха повече в сравнение с предходната година. Увеличението е предимно заради нарастване на площите с костилкови и семкови овощни видове, ядки и лозя.
От министерството отбелязват, че за втора година се отчитат и площи с отглеждани по биологичен начин култури от групата на зърнено-бобови, протеинови култури за производство на зърно, включително семена и смеси от житни и бобови култури. Те нарастват до 1 257 ха, при 404 ха за 2014 г. При кореноплодните – картофи и цвекло, също се наблюдава увеличение на площите – от 78 ха за 2014 г. на 103 ха за 2015 г.
Нетрадиционните за България култури, като артишок и киви се отглеждат съответно на 480 ха и 2,9 ха. Макар и на малки площи отглеждането им е доказателство за усилията на био
производителите да отговорят на търсенето на пазара и да разнообразят насажденията си, отчитат от ведомството.