Лека, витаминозна и цветна рецепта представи пред „Агрозона“ шеф Петър Любенов в ресторант „Слънце и Луна“.
Необходими продукти за 1 порция:
100 мл кокосово мляко
50 г червен лук
50 г морков
60 г. суров ориз „басмати“
15 г кашу
10 г. джинджифил
½ скилидка чесън
гхи (пречистено масло) за задушаване
копър
сол
черен пипер
Бланшираме броколите на пара или ги варим 3-4 минути. Задушаваме в гхи червения лук, морковите, джинджифила и чесъна за 3-4 минути. Гхи е пречистено на бавен огън масло с цел да се премахнат белтъчините и да остане само мазнина, обяснява шеф Любенов. Добавяме кашуто, след което задушаваме още два-три минути продуктите до тяхното омекване. Овкусяваме със сол, черен пипер и копър. Когато зеленчуците и ядките се задушат, прибавяме и кокосовото мляко. Отново оставяме около минута, за да се изпари част от течността и сместта леко да се посгъсти.
Оризът „басмати“ Петър Любенов нарича „царят на ориза“, тъй като е с ниско съдържание на нишесте и по-лесно се разгражда в организма. На пара за 15 минути или варен в съотношение една част ориз, три части вода, се приготвя и оризът.
Сервираме готовите зеленчуци и отстрани тях добавяме приготвения ориз за гарнитура.