Цените на ориза скачат: Забраната за износ на Индия шокира пазара на зърно

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Правителството на Индия наложи миналата седмица забрана за износ на натрошен ориз и увеличи експортните тарифи за ориз, който не е басмати. Това беше оправдано с цел осигуряване на вътрешните доставки. Индия осигурява повече от 40% от световните доставки на ориз, а Китай е един от най-големите вносители.

В резултат на това цените на ориза във важните страни за износ се повишиха рязко, а според анализаторите това рефлектира и върху продажните стойности на пшеницата. Освен Индия, другите големи износители на ориз са Тайланд, Виетнам, Пакистан и Мианмар.

Решението на Индия да ограничи износа на ориз се очаква да повиши световните цени, включително на основните стоки, и може да предизвика рали на конкуриращите се пазари на пшеница и царевица , задълбочавайки опасенията относно инфлацията на храните. 

Очаква се цените на ориза в ключови страни износителки Индия, Тайланд, Виетнам и Мианмар да се повишат значително, казват търговци и анализатори. Големите вносители на храни вече страдат от по-високи разходи войната между Русия и Украйна. „Ще има значителен натиск върху продоволствената сигурност в много страни“, каза Фин Зибел, селскостопански икономист в Националната австралийска банка, пред индийския вестник Hindu Times.

„Глобалните фундаментални показатели може да се повишат още повече в зърнения комплекс. ” Цените на пшеницата продължиха да се покачват миналия петък, както и цените на ориза в Чикаго. „Това е инфлационен ход за цените на храните”, каза Оле Хоу, директор на консултантските услуги в базираната в Сидни селскостопански посредник IKON Commodities пред индийския вестник. „Това може да предизвика покачване на цените на пшеницата и царевицата.“

Индия е изнесла около 21,2 милиона тона ориз през 2021/22 г., включително 3,94 милиона тона ориз басмати. Оризът се произвежда в така наречения харифски сезон, при който сеитбата започва с настъпването на югозападния мусон през юни, а прибирането на реколтата започва през октомври.

Други износители повишават цените

Индия представлява повече от 40% от световните доставки на ориз и се конкурира на световния пазар с Тайланд, Виетнам, Пакистан и Мианмар. „Цените в Мианмар се покачиха с 50 долара за тон, а доставчиците в Тайланд и Виетнам повишиха цените си“, каза търговец от Сингапур.

Тайланд и Виетнам се съгласиха да си сътрудничат за повишаване на цените, ход, насочен към увеличаване на влиянието им на световния пазар и повишаване на доходите на фермерите. 5% натрошен ориз в Мианмар се котира около 390-395 щатски долара за тон преди решението на Индия за ограниченията за износ. В Индия цените за 5% натрошен ориз бяха котирани на около 348 USD за тон.

Най-големите вносители на ориз в света, Китай и Филипините, вероятно ще бъдат засегнати веднага от по-високите цени на ориза. Китай, който е и един от най-големите вносители на индийски натрошен ориз за фураж, се очаква да премине към царевица, казват още търговци.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА