Характерният с овцевъдството си Карпатски регион в Украйна започва да губи своя поминък. До преди години основната професия – овчар – вече върви към своя залез. Преди 2 години в района е имало над 80 овцевъди, докато сега наетите са под 50. Спасение обаче има – големи производители на сирене решиха да инвестират в района, създавайки Асоциацията на овцете в Хустщина. Овцевъдите вече правят качествено сирене и го продават на пазарна цена, а не както досега, пласирайки единствено суровото мляко.
Хустщина е мястото, където са най-големите стада от овце в Украйна. Те се гледат заедно с кози. Овчето сирене, което се произвежда, се доближава много до известната брънза. То обаче се пласира в местните села на безценица – 4.28 лв. на килограм, а когато няма пазар цените падат до 3,67 лв., а дори и 2,44 лв. В действителност пазарната цена трябва да надхвърля 18 лв.
Как отглеждането на овце може да се превърне в печеливш бизнес
“Успяхме да докажем на овчарите, че мога да пласират уникалния продукт на добри цени и че традиционното отглеждане на овце в Хустщина има бъдеще.“, коментира създателят на Асоциацията на овцете в местността Инна Пригара.
Да се изкара традиционното сирене извън района на Карпатите обаче се оказва изключително трудно, защото масовият потребител не възприема този вкус. Затова е подета кампания, таргетираща клиентите, които знаят за брънзата, оценяват неговите качества или просто харесват вкуса по време на дегустация. Освен това асоциацията е направила и подходяща опаковка – стъклени буркани с оригинален етикет.
Сега с новата инициатива цената на бурканче от 250 грама вече е достигнала 3,67 лв., а потребителите растат все повече. Това от своя страна е амбицирало овцевъдите да инвестират повече средства в своите ферми и да продължат развитието на бизнеса си.