Браншови организации настояват за завишен контрол през предстоящата кампания по събиране на маслодайна роза

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Във връзка с искането на браншовите организации за завишен контрол през предстоящата кампания МЗХ ще организира проверки на пунктовете за изкупуване и на дестилериите, както и за наличието на договори за изкупуване, както изисква Законът за маслодайна роза. Проверките ще се осъществяват съвместно с НАП, Агенцията по труда и областните дирекции „Земеделие“ в областите, където се отглежда маслодайна роза. Това стана ясно след провелия се в МЗХ Консултативния съвет по маслодайната роза.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев подчерта значението на самоконтрола и контрола в сектора, както и необходимостта да бъдат обучени експерти, които да участват в проверките.

Работна група ще работи за промени по Закона за маслодайната роза

По искане на браншовите организации Консултативният съвет реши да бъде възстановена работната група, която изработи законопроект за изменение и допълнение на Закона за маслодайната роза и Стратегия за развитие на сектора. Във връзка с недостига на работна ръка за прибиране на реколтата и проблемите с еднодневните трудови договори, които производителите срещат, бе решено МЗХ да обсъди въпроса с Министерството на труда и социалната политика. Бяха разгледани кандидатурите на организации, които искат да се включат в съвета.

По данни на дирекция „Растениевъдство“ към 7 март 2024 г. в регистъра на розопроизводителите фигурират 2 943 розопроизводители, с регистрирани 5 367 ха площи, съгласно Закона за маслодайната роза. Регистрираните преработватели са 67,  а 53 са регистрираните обекти за преработка на розов цвят. В кампанията за директни плащания през 2023 г. са заявени за подпомагане 4 375,19 ха с маслодайна роза и 4 076 парцела. Броят на земеделските производители е 1 235.

1 370 кг розово масло са изнесени през 2023 г.

За през 2023 г. от България са изнесени 1 370 кг розово масло на средна експортна цена от 9 168 евро/кг. Основно експортът е насочен към САЩ, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция. Внесени са 79 кг с произход от Турция и Китай.

В Консултативния съвет по маслодайна роза участваха представители на Българска асоциация биопродукти, Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Национален център по обществено здраве и анализи, БАБХ, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Институт по розата и етеричномаслените култури, Национален клонов съюз на производители на етерично маслени култури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА