Бранко Панцер: “Трябва това, което имаме, дадено от природата, да бъде оползотворено и дадено за износ”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Проблем в нашия регион е, че не можем да продадем това, което имаме, каза инж. д-р Бранко Панцер (най-дясно на снимката), лектор на заключителната конференция по проект: „Трансфер на иновативни практики при прилагането на европейските изисквания и норми при индустриално замразяване на плодове и зеленчуци” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Проектът е реализиран от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци с партньор John Bean Technologies (позната преди като Фриго Скандия Екуипмънт). Събитието се проведе в „Кристал Палас Бутик Хотел” в столицата.

Д-р Панцер посочи, че продукти с едно и също име, като домат например, не са еднакви в България, Унгария и Полша и многократно наблегна на изключителното вкусово превъзходство на българската продукция. “Трябва това, което имаме, дадено от природата, да бъде оползотворено и дадено за износ”, каза Панцер. Той коментира, че страната ни има климат, почви и опитни хора, както и възможността да се възползва от европейски субсидии и плодовете и зеленчуците са “продукти, с които могат да се направят пари”. Инженерът обърна внимание, че е препоръчително производителите да добавят стойност и да влагат нови идеи в производството. Като вариант той посочи производство на замразени миксове за сач, които могат да се популяризират на чуждестранния пазар.

Перспективно е още замразяването на билки и подправки, тъй като страната ни има ароматни треви с прекрасни качества и може да се възползва от това. Специалисът каза, че те не са лесни за работа, но тъй като се продават в малки разфасовки, печалбата от тях е голяма.

Като особено перспективни пазари Панцер открои Индия и Китай. Страните имат огромно по численост население и при повишаване на стандарта на живот на жителите и съответно увеличена консумация на храна, държавите няма да имат достатъчно земя, на която да произвеждат хранителни суровини.

Тънкости на замразяването

Лекторът обясни още, че при замразяване по-голямото количество вода в клетките на храните кристализира и в тази си форма водата не може да бъде използвана от бактериите, за да се развиват. Така замразяването значително увеличава срока на съхранение на продуктите. Панцер обаче посочи: “Трябва обаче да сме честни и не бива да казваме, че замразяването е идеалният метод.” Инженерът обясни, че има два вида вода – свързана и свободна. Свързаната не е опасна, тъй като тя се свързва с протеините и целулозата, но свободната е обект на внимание. Понеже клетките съдържат до 96% вода, ако тя се кристализира и съответно увеличи обема си, може да наруши целостта на мембраните им и да предизвика изтичане на сока.

Лекторът обърна внимание, че продуктите, които съдържат мазнини, при замразяване имат по-кратък срок на годност, заради протичащите процеси. За да се замрази един продукт, е необходима изравнена температура от поне -18 градуса по Целзий – това е международен стандарт, тъй като тогава замръзват между 87 и 92% от свободната вода в повечето храни.

Като препоръчителен метод за третиране на продукти като ягоди, карфиол и броколи например, Панцер препоръча глазирането. То представлява напръскване с вода на вече замразен продукт с цел запечатване на повърхността му и предпазване от оксидация и дехидратация. При глазирането се връща естествения цвят на замразения продукт, стана още ясно по време на презентацията.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА