Близо 7% повече плодове сме внесли през януари

Пресните плодове, внесени през януари у нас, са 26 хил. тона, което е с близо 7% повече спрямо същия период на миналата година, сочи оперативен анализ на Министерството на земеделието, като се позовава на предварителни данни на НСИ. За сравнение внесените зеленчуци са почти процент по-малко или 18,9 хил. тона.
Вносът на пресни краставици, лук, чесън и зеле намалява от 5% при краставиците до 61,9% при зелето спрямо януари 2016. С между 6 и 46% обаче се е увеличил импортът на тикви, пиперки, картофи, моркови и репи, гъби, домати, марули и патладжани. Най-много е увеличението във внесените в страната патладжани.
От плодовете сме внасяли най-много такива, които не се произвеждат у нас, като цитрусови плодове и банани. Този импорт е общо 19,7 хил. тона или близо 76% от общия внос на пресни плодове през м. януари 2017 г., сочи оперативният анализ. С 26,1% на годишна база до 4,4 хил. тона се увеличават доставките на ябълки. Осезаем ръст в сравнение със същия месец на 2016 г. има и при импорта на черупкови плодове – три пъти, дюли – шест пъти, дини – с 23,1% и пъпеши – с 35,1%. С 97% по-малко са внесените праскови, а с 35% по-малко е доставеното грозде. Ягодите и боровинките, които са внесени у нас, също са по-малко спрямо предходния януари.
Износът на домати от страната се увеличава с 247 тона или 74,6%, следват краставиците и корнишоните, пиперките, зелето, тиквите и патладжаните – с между 38,1% (краставици) и над два пъти (патладжани). От обратната страна на монетата са чесън, лук, моркови и репи, картофи и гъби, чийто износ спада с между 29,8% и 98,9%, като най-драстичен спад е регистриран при гъбите.
През януари отчетеният износ на пресни плодове е предимно реекспорт на продукти, които не са произведени в страната, като цитрусови плодове, банани, киви и др. Спрямо същия месец на 2016 г. има съществено намаление на износа на черупкови плодове, ябълки, сливи, грозде и ягоди – от 34,3% до 73,9%. В сравнение с миналата година, през януари 2017 г. не е отчетен износ на пъпеши, круши и малини. В това време обаче износът на дюли, кайсии и боровинки се увеличава с между два и седемдесет пъти, най-значително при боровинките.