Близо 34 млн. литра твърд алкохол е произведен у нас през 2014

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Официално произведеният твърд алкохол в страната през миналата година е 33 896 350 литра. Данните се основават на подадените в Министерството на икономиката годишни декларации от производителите на етилов алкохол от земеделски произход, дестилати и спиртни напитки, съобщава агенция “Крос” като се позовава на Нова телевизия.

Съществено увеличение има при производството на плодова ракия. За сравнение: през 2011 г. са били отчетени 87 151 литра, а през миналата година – 625 356 литра плодова ракия. Гроздовата ракия, която се произвежда промишлено в България, възлиза на малко над 8 млн. литра всяка година. Изключение прави 2013-а, като тогава са отчетени 10,6 млн. литра. от напитката.

Увеличение има и в производството на водка – през 2011 г. са произведени 8,5 млн. литра, а през миналата година – близо 9,9 млн. литра.
Най-големи са количествата на произведени джин и мастика. Ежегодно у нас се произвежда над 1 млн. литра джин и над 3,5 млн. литра мастика.
Спад бележи производството на бренди – през 2011 г. са отчетени 1,5 млн. литра, а през миналата година произведеното бренди и било малко над 900 000 литра. През 2014 г. са произведени и 3,7 млн. литра българско уиски и още 5,6 млн. литра други спиртни напитки.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА