Близо 23% по- малко свинско месо е излязло от БГ кланиците през 2020 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Последиците от проявлението на АЧС при свинете през 2019 г., изразяващи се в намаленото поголовие (със 162 хил. бр. животни по-малко спрямо 2018 г.) се отразиха негативно върху равнището на производството през настоящата година. През периода януари-септември 2020 г. в кланиците са произведени 45,9 хил. тона свинско месо, което е понижение с 22,7% на годишна база, става ясно от бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Цените на тон кланично тегло на свинското месо останаха високи от януари до май с +27% средно на годишна база, под едновременното въздействие на ограниченото производство в страната и повишените европейски цени, следствие от силния износ за Китай. Пандемията от COVID-19 предизвика пазарни смущения и свиване на търсенето, което успокои растежа на цените и от юни насам те са под нивото от 2019 г.
Низходящият ценови тренд продължава, поддържан от повишеното предлагане на европейския пазар, резултат от въведените ограничения за внос на свинско месо от Германия в Китай. Въпреки това, българските цени остават по-високи от средноевропейските.

Ръст в цените на едро на овче и агнешко

Силно изразена тенденция на растеж се наблюдава при цените на едро на овчето и агнешкото месо, които останаха стабилни от април насам – между 12,70-12,77 лв./кг (+8,6% на годишна база).
От началото на годината до юли цените на тон кланично тегло на говеждото и телешко месо се задържаха над нивото от 2019 г., поддържани от високите цени на алтернативните меса. С понижението на цените на свинското месо, от август цените на говеждото месо се движат надолу, отбелязвайки спад средно с 9% за петте месеца спрямо същите на предходната година. Очакванията са средногодишното ценово равнище да продължи тенденцията на растеж, наблюдавана през последните две години, достигайки 4,35 лв./кг сравнено с 4,23 лв./кг през 2019 г. и с 4,15 лв./кг през 2018 г.

Ефектът на заместването между свинско и пилешко месо беше подсилен през настоящата година, под влияние на високите цени и понижените доходи, следствие от кризата с COVID-19. Най-ниски ценови равнища на тон кланично тегло на пилешкото месо бяха отбелязани през август и септември – 2,70 лв./кг. Силното търсене обуслови известно възстановяване през последните месеци. Оценките са средно годишната цена да е около 2,86 лв./кг, което е под средната за 2019 г. от 2,95 лв./кг.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама