Блиц, Снежана Благоева: С браншовите организации принципно сме обсъждали „преразпределителните плащания“,но нямаме анализ

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Светлана Трифоновска

 -Госпожо Благоева, АЗПБ ви обвини, че проектонаредбата за директните плащания  2014 г е изготвена, без да е съгласувана с НПО сектора. Как ще коментирате?

– Ние сме спазили изцяло нормативната уредба за обществено обсъждане. Според нея общественото обсъждане започва от момента, в който проектонаредбата е качена на сайта на МЗХ. Освен това не приемам твърденията, че за браншовите организации идеята за „преразпределителните плащания“ е непозната, защото на концептуално ниво сме я обсъждали по различни поводи и на различни форуми, включително и на Националната среща на земеделските производители в България в Златни пясъци говорих за това. Изпращали сме анализ по тези проблеми до браншовите организации още февруари миналата година. Но тогава параметрите бяха други и към този момент той не е актуален. Така че не виждам изненада за избора на „преразпределителните плащания“, при това МЗХ ясно дава знак, че приоритетни са зеленчуци, плодове, животновъди, а това са именно стопанствата с до 30 ха, за които се очаква да има най- голям ефект от тези плащания.

– Имате ли в момента анализ, върху който сте стъпили за вземането на такова решение?

– В момента имаме няколко разиграни сценарии, но предстои събиране на мнения. Презапределителните плащания са идея на Франция, но я възприемат много страни от ЕС, защото проблемът с малките стопанства е не само български, а общо европейски проблем. Чрез тях може да се помогне на по- малките ферми, да, те могат да получат помощ чрез обвързани плащания, но и с други директни плащания, каквото е преразпределителното плащане. При това ще има незначително намаление по плащанията по СЕПП, а ефектът върху малките стопанства ще бъде значителен.

-Кои земеделски производители ще могат да се възползват от тези плащания?

– 95% от земеделските производители ще получат по-високи директни плащания, включително биопроизводителите.

– Т.е. засегнати ще са 5% , които вероятно са най-едрите фермери?

– Не мисля че ще е голямо намалението на директните плащания и за тях. Така обаче по- малките ще бъдат подкрепени по-съществено. Но нали това е основната идея да помогнем на малките, за да останат да живеят по селата, да могат да изкарват прехраната си. Тази политика – ориентирана към семейното фермерство е не само на България, а на цяла Европа, семейно фермерство е актуална тема и за ФАО, която обяви 2014 г за година на семейното фермерство.

– Имате ли вече предложения от браншови организации относно проектонаредбата?

– Все още не, но ги чакаме.

–  Възможно ли е становища на НПО да променят същественото проектодокумента?

– Става дума за това дали се приема тази концепция или не. Решението е политическо, но така или иначе ще бъдат взети предвид всички мнения.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама