Марулята, произвеждана в Испания, е с много по-ниска себестойност от тази на българския производител заради бизнес капацитета, осигурен от испанската държава, каза в предаването „Здравей България” по Нова телевизия Васил Грудев, заместник-министърът на земеделието и храните, цитиран от “Фокус”. С това той обясни по-високите цени на българските марули, които за първа година достигат рекордната цена от 2 лв. Васил Грудев допълва, че роля за това имат и климатичните условия. „Пролетта беше изключително влажна, по-ниски температури, съответно по-малка продукция. Това, комбинирано с миналогодишното производство, където пък имахме нереализация на продуктите, доведе до факта, че нашите земеделски производители заложиха по-малко, специално марули за производство, откъдето и по–високите цени”, каза още той. Зам.-министърът посочва, че именно в изграждането на бизнес капацитета испанската държава е помогната преди време със съответните европейски фондове и допълва, че това е нещо, което България опитва да направи в момента, залагайки правилата на новата обща селскостопанска политика. Грудев изрази категоричност, че земеделските производители в Испания нямат предимство със субсидиите, а със самата конкурентоспособност на производителите.
Бизнес капацитетът в Испания – причина за по-ниската себестойност на продукцията
Автор:
Екип на Агрозона
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие.
Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби.
Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.