Биотехнологиите могат да направят по-ефективно производството на бройлери. Тези технологии биха помогнали да се достинат целите за изхранване на хората в глобален мащаб. Това е мнението на Джери Мойе, президент на водещата американска компания-производител на бройлери Cobb-Vantress Inc., цитиран от Agrа Europe.
„Западните общества често предявяват претенции относно скоростта, с която бройлерите да достигат възраст, в която ще са готови да влязат в кланница. Често обаче предимствата от това не са само финансови, а много по-големи“, твърди Мойе. Според него от гледна точка на производителността на бройлери през последните 10 години предимствата се изразяват в това, че се използват много по-малко земя и фуражи, отколкото иначе би било необходимо.
Докато през 2000 г. отглеждането на една птица с тегло 2.25 кг. е отнемало средно по 47.4 дни в САЩ, до 2010 г. това време е съкратено до 42.85 дни. Според данни на Cobb-Vantress Inc. Това е спестило на индустрията около 17.4 млн. тона фуражи на година, включително 9.6 млн. тона царевица. Това, според изчисления на Мойе, означава, че около 2 470 хектара земеделска земя, която може да се използва за нещо друг вместо отглеждане на царевица или фураж за пилета.
Топмениджърът също така обясни, че производството на бройлери е било осъществено по конвенционален начин при много стриктна генетична селекция. Само около 0.3% от излюпените женски пилета били предназанчени за размножаване. Това заедно с краткия производствен цикъл на пиленцата, според него означава, че полезните генетични характеристики може да бъдат предадени много по-бързо, отколкото при други животни във ферми. Мойе подчерта, че компанията му се стреми да отглежда пилета с добри индикатори за здравословно стъстояние и това подобрявало цялостното състояние на останалите пилета във фермата.