В края на март и началото на април е най-подходящото време да се погрижите за свежите си подправки в саксия или на двора. Сега те имат нужда да бъдат подрязани, за да израснат буйно като храсти.
Това се отнася за билки и подправки като мащерка, чубрица, салвия, розмарин, лавандула.
Добре е да подрежете около една трета до две трети от стъблата, които израстват от силния клон. Така ще постигнете храстовидно развитие на растението. Онези подправки, които са по-широколистни и са в първата или втората си година, може да подрежете без притеснения и през лятото.
Важно е когато отглеждате любимите си билки или подправки да познавате неговите нужди – дали вирее добре на директна или индиректна светлина, на шарена сянка. Всеки сорт е различен. Също така трябва да знаете от каква почва има нужда – влажна, суха, бедна или богата на минерали, песъчлива и т.н.
Когато си купите билката от магазина и преди да я
посадите, потопете я във вода. Ако корените са се вплели едни в други, разделете ги внимателно.
Някои видове билки имат нужда да им осигурите дренажен слой, който се създава с малки камъчета на дъното на саксията или в почвата.
При билки като босилек, копър, кимион и мащерка не е необходимо да слагате семената в почвата, защото те се нуждаят повече от светлина. Просто ги разпръснете върху почвата. При розмарина се подрязват само връхчетата
Още за билките: