Баща и син грабнаха приза “Агробизнесмени на 2013”

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Станимир и Недялко Статеви са новите агробизнесмени на България за 2013 г. Призът беше връчен от  министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на официална церемония в ресторант „Скай плаза“ в НДК. Те са отличени заради създадената от тях съвременна ферма по австрийски модел. Това предаде радио “Добруджа”. Димитър Греков е преподавал на Недялко Статев в Пловдивския аграрен университет. Земеделецът е печелил и приза на фондация “Еврика” за млад фермер на България. Семейната фирмата е създадена през 1989 г. в Добрич. Първоначално те внасят земеделска техника. Към момента обработват над 10 хил. дка с пшеница, царевица и рапица. Планират да работят и с други култури – тикви, боб, леща и лавандула.

Недялко Статев посочи, че целта им е да разполагат с повече техника, за да се свършва в срок работата на полето. “Благодарение на различни програми реализираме нашите планове, целта ни е да постигнем още по-интензивно земеделие”, допълни той и посочи, че семейната фирма е ползвала помощта на САПАРД и ще подготвя европроекти по ПРСР 2014-2020. Семейството няма намерение да увеличава обработваемата площ. Мнението им е, че това е оптималното за едно стопанство, за да свърши работата си навреме и качествено. Те залагат на прецизното земеделие, което помага за оптимизация на разходите и осигурява по-добри доходи.

“Основният проблем на отрасъла през тази година бяха ниските изкупни цени на продукцията, но според мен по-сериозният е недостигът на техника”, каза Недялко Статев. По думите му с малко техника се обработват много големи площи, което води до неспазване на агротехническите срокове. Надявам се, че новите европрограми ще стартират скоро, за да могат земеделците да оборудват своята ферма с качествена и достатъчно техника, коментира още Недялко Статев.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама