Балкански рекорд за сватбена трапеза и сватба като от “Време разделно” в Разградско

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Рекорд за най-дълга сватбена софра на Балканите е поставен в местността Пчелина край Разград. Общата дължина на петте софри, е била 441,60 метра, а техен организатор – сдружение “Лудогорие”, съобщава ruse-news.com. Трапезата е била по повод сватбата на  Виктория и Денислав от Силистра. По време на сватбената церемония те са пресъздали сцената на женитбата на Манол и Елица от филма „Време разделно“. Причина за нетрадиционния избор е свързаността на двойката с българските традиции и занаяти. Виктория се занимава с дърворезба, а Манол прави от кожа хайдушки цървули.

Традициите не се изчерпват до тук, рекордно дългата празнична трапеза е била разположена върху характерни български черги. Храните също са били типични за националната ни кухня, но броят им е внушителен –  200 погачи, 200 кг сирене, седем казана с боб по хайдушки и 12 печени агнета и половин тон вино. За настроението на гостите са звучали 52 медни чанове и седем кабагайди.

Възстановката е била част от Третото издание на националния събор „Лудогорие“, а организатор е сдружение „Лудогорие“ със съдействието на РЕКИЦ „Читалища“ и с подкрепата на община Разград.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements