Българското розово масло влиза в регистъра на защитените географски наименования

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Европейската комисия одобри добавянето на българското розово масло в регистъра на защитените географски наименования, съобщават от българското представителство на ЕК.

“Българско розово масло” е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството му се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10–12 часа, след откъсването им. За получаване на 1 кг розово масло са необходими близо 3 500 кг розов цвят. Специални са и изискванията за бране на цветовете. Те трябва да се прибират от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, късат се само отворени пъпки.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света, уточняват от ЕК.

Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България.

Наименованието ще бъде добавено в списъка на вече защитените над 1 200 европейски продукта.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА