От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че нейни инспектори по контрол на качеството са започнали проверки на производители на плодове и зеленчуци.
Става ясно че до момента са сертифицирани 1000 тона оранжерийни краставици по Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане по реда на Наредба № 2 от 21 февруари2011 г. Тя се отнася до специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане. По Наредбата се следи за контрола върху съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци: домати, краставици, пипер, полско и оранжерийно производство, ябълки, череши, праскови, включително нектарини, кайсии включително зарзали, с продуктовите спецификации, одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните.
Краставиците, произведени в нашата страна, са с много висок клас на качество и добри вкусови показатели, отговарящо на продуктовите спецификации (български стандарти).