България вече не е сред най-големите купувачи на украински слънчоглед

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Какъв ще бъде режимът на лицензиране все още предстои да бъде уточнено

Износът на слънчоглед от Украйна през септември тази година възлиза на малко повече от 12 000 тона, което е два пъти повече от август, но все пак значително по-малко от обема от септември миналата година (-93%), съобщават анализаторите на ИА “АПК-Инфрм” , основните обеми на превози са били в посока Молдова (около 41%) и Турция (31%) и само 4% — към България, която миналата година през септември беше лидер сред вносителите на украински слънчоглед (закупени около 74 хиляди тона), посочват украински медии.

През същата година, в резултат на ограниченията за внос на 4 земеделски култури (включително слънчоглед), въведени от 5 страни от ЕС през април тази година, това направление остана затворено. Въпреки това бяха сключени договори за доставка и според пазарните оператори някои доставки към България и след 15 септември са осъществени.

„В същото време възстановяването на украинския експортен пазар на маслодайни семена до известна степен подкрепи вътрешните цени, които вече започнаха да се възстановяват след значително понижение в началото на новия сезон. Въпреки това местните преработвателни предприятия остават основните купувачи на слънчоглед в Украйна“, отбелязва Светлана Киричок, анализатор на пазара на масло от агенция APK-Inform.

„Да, експортно ориентираните компании създават допълнителна конкуренция на пазара, но това е по-характерно за южните и западните райони на Украйна“, отбеляза тя.

При възобновяване на износа за страните от ЕС, в частност България, украинските земеделските производители отново ще бъдат в по-изгодна позиция. Но засега остават открити въпросите – кога ще стане това и как ще работи лицензирането.

„А от октомври тази година, според пазарни източници, ще се изисква разрешение от компетентния орган на Република Молдова за износ на слънчоглед за Молдова. Не е необходимо обаче да се взема такова разрешение за транзитно преминаване към други страни“, заключиха експертите.

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама