България може да изнася оборудване за преработка на аграрна продукция за Узбекистан

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

 България има реална възможност да изнася оборудване за преработка на селскостопанска продукция за Узбекистан.  Около това мнение се обединиха експерти при откриването на Българо-узбекски бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съобщават от икономическото министерство. Българската страна е готова да реализира конкретни бизнес инициативи като обмен на бизнес посещения и провеждане на двустранни форуми. „Активно подкрепяме разширяването на дейностите и сътрудничеството между търговско-промишлените палати на двете страни“, каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

 През 2014 г. стокообменът между двете страни е бил 26,6 млн. щатски долара, от които 24,5 млн. щатски долара е българският износ за узбекския пазар. Традиционни в износа на  стоки за Узбекистан са линии за преработка на плодове и зеленчуци, козметични продукти, медикаменти, медицинско оборудване и инструменти. Съществуват реални възможности за разширяването му с доставки на оборудване за преработка на селскостопанска продукция, за хранително-вкусовата промишленост, производство на строителни материали, машиностроителна и електротехническа продукция.

 През 2015 г. взаимната търговия отбеляза намаление с 22.0% спрямо същия период на 2014 г., като българският износ регистрира спад с 23.5%, а вносът е намалял с 3.8%.

 Зам.- министър Петров каза още, че между България и Узбекистан са установени добри външноикономически отношения на традиционно партньорство и стремеж за развитие на всестранно, дългосрочно и взаимноизгодно сътрудничество. По негови думи политическият диалог и развитието на договорно-правната база потвърждават взаимното ни желание за ползотворно сътрудничество. България разглежда Узбекистан като свой приоритетен партньор в региона на Централна Азия, допълни той.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА