България гласува „въздържал се“ по предложението за Регламента за нови геномни техники

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Министрите в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство не постигнаха съгласие по предложението за Регламент относно растенията, получени чрез нови геномни техники (НГТ), храните и фуражите от тях

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи позицията на България по предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите от тях по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. Той информира, че позицията на България е „въздържал се“, тъй като се отчита политическата чувствителност по темата и обществената нагласа по този въпрос в страната.

На 5 юли 2023 г. Европейската комисия представи предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники и храните и фуражите от тях като част от пакет от законодателни мерки за устойчиво използване на ключови природни ресурси, което цели да повиши устойчивостта на селското стопанство и хранителните системи в Европейския съюз и да се гарантира продоволствената сигурност.

Пред представителите на медии в Брюксел министър Вътев коментира темата като подчерта, че е погрешно новите геномни техники да бъдат представени като ГМО. Той посочи, че очаква климатичните промени и пазарната конкуренция да насочат вниманието на земеделските производители и потребителите към научните постижения в областта на новите геномни техники и постигнатите резултати.

„Всички искаме храната, която консумираме, да е чиста, с по-малко пестициди, с по-малко препарати за растителна защита, с по-малко торове и да устоява на климатичните промени“, коментира министърът. Той посочи, че работата по Регламента продължава и със сигурност пазарът на базата на климатичните промени и пазарната конкуренция ще ориентира всички земеделски производители и потребители към възприемането на новите геномни техники, тъй като вече има изключително интересни резултати, описани от световната наука.

Според създадена технология от изследователките Дженифър Даудна и Еманюел  Шарпентие, удостоени с Нобелова награда през 2020 г., се открива пътят за лечение на над 7 000 наследствени и хронични заболявания при човека, което не беше възможно до сега, информира министър Вътев. През 2023 г. на пазара е пуснат сорт домати, създаден в Япония чрез генно редактиране, който регулира кръвното налягане и невронната възбуда при човека. Информацията по изнесените научни факти е публикувана в световно известния бюлетин „Genetic engineering & Biotechnology“.

Днес на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство не беше постигнато съгласие по позиция на Съвета (Общ подход) по предложението за Регламент относно растенията, получени чрез някои нови геномни техники (НГТ), и храните и фуражите от тях. Работата по законодателното предложение продължава.


Още по темата:

“За да остане природа в България” настоява да не се премахва еврорегулацията за ГМО храните

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА