България е най-предпочитаната дестинация за закупуване на жилищен имот за руснаците

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

България е най-предпочитаната дестинация за закупуване на жилищен имот, съобщават руските медии. Изследването е направено от водещи анализатори на пазара за недвижими имоти и в него са използвани данни от най-голямата руска търсачка Яндекс.ру, предаде „varnautre“.

Коментарите към анализа посочват, че високият рейтинг на България не е изненадващ, тъй като страната вече повече от три години се радва на голяма интерес от страна на руските емигранти. Второто място е за Испания, което се обяснява с падането на цените, обусловено от икономическата криза в световен мащаб. На трето място е Черна гора, където, според експертите, нивото на цените на жилищата е сравнително ниско.

Българските брокери на недвижими имоти за първи път от последните 5 години поглеждат с оптимизъм към новата 2014-та, с очаквания за окончателно възстановяване на пазара, се казва в друг анализ, разпространен в края на миналата седмица. Прогнозите, най-вероятно наистина ще започнат да се сбъдват към края на годината, уточняват руските експерти. Идеята за скорошен дефицит на пазара за недвижими имоти в България изглежда твърде фантастична на фона на днешното изобилие: в годините на кризата бяха завършени десетки и дори стотици обекти по цялото крайбрежие, а апартаментите в тях все още не са продадени.

Днес в България има огромно предлагане на готови жилища, както на вторичния пазар, така и направо от строителя. Цените на въведената в експлоатация собственост практически са същите като на тази, която се продава „на зелено“. През последните 10 години българският пазар се развиваше циклично: 5 години ръст, а след това 5 години спад. За смяна на посоката е нужна около година. Такава година очевидно беше 2013-а и сега играчите на пазара потриват ръце, предвкусвайки новия продължителен положителен етап.

Българският пазар през последните години се крепи на руските купувачи. Това означава, че ситуацията в много по-голяма степен се контролира от покупателната способност на руските граждани, отколкото от икономическите и политическите процеси в Европа. Следователно, ако руснаците продължат да купуват така интензивно, то в следствие на това, ще се ускорят препродажбите на курортни апартаменти на вторичния пазар. В настоящия момент повечето от собствениците, желаещи да продадат това, което имат без загуба от цената (най-често за да купят алтернативен вариант – по-просторен или с друго местоположение) трябва да чакат купувача на апартамента си в България година или даже повече. Причината – пренасищане на пазара, изобилие на предложения в средния ценови сигмент. Ако позитивната тенденция от 2013-а се запази обаче, поне една-две години, отново ще започне търсене на незавършени обекти.

И изводите на брокерите:

„Ние прогнозираме, че през 2014 г. ще продължи възстановяването на пазара на недвижими имоти и това ще доведе до увеличаване на ръста на продажбите на жилищни и курортни имоти в цялата страна. Най-голямо търсене през започващата година ще има за елитни луксозни имоти в България – в престижни морски, зимни и SPA курорти на страната, а също в София и големите градове – Варна, Бургас и Пловдив“, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Болгариан Пропертис.

Горян Варбанов, партньор в New Estate, отбелязва на първо място ръст в продажбите на по-евтини имоти. Според него обаче сделките за жилища между 16-25 хил. евро вече са рядкост и търсенето сега е в диапазона 35-45 хил. евро. Мария Лалева, собственик на малка фирма за недвижими имоти очаква ръст на интереса на руските купувачи и към евтини селски имоти. Дори през зимата имаме клиенти, които правят огледи на селски къщи на 25-60 км. от брега. Търсенето нараства лавинообразно. Досега се спрявях сама с огледите и сделките, но вече назначих още двама брокери, споделя тя.

Оксана Чижденко-Николова, управител на Алфасити ООД, очаква приток от желаещи да инвестират в имоти с цел бизнес: Един от най-привлекателните пазари е този на хотелите. През 2013 имаше няколко големи сделки с хотели. Има интерес и към малките хотели. Сделките са в диапазона на 150-300 хил. евро. Интересът на руските граждани към недвижима собственост в България през 2014 г. ще бъде подклаждан и от факта, че българските банки облегчиха условията за тях при получаване на ипотечен кредит. През 2013-а в България имаше 350 000 сделки с недвижими имоти. Мисля, че тази година ще са повече.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА