България е най-големият производител на лавандулово масло в света

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

България вече изпреварва Франция като производител номер едно в света на етерично лавандулово масло. Това съобщава БТА, цитирайки Франс прес.

През 2011 г. сме изнесли между 55 и 60 тона лавандулово масло, което е два пъти повече в сравнение с 2010 г. Големите български производители твърдят, че от две години изпреварваме Франция.

Френската фирма, която е производител на парфюмите “Еликсанс” (Elixens) потвърждава, че през 2011 г. България е била на първо място в света с 45 тона лавандулово масло, докато Франция е произвела 25-30 тона. Двете страни осигуряват три четвърти от световното производство.

Като основна причина за изоставането на французите се посочва бактерията столбур, която е опустошила лавандуловите полета в Южна Франция. Смята се, че между 2005 г. и 2010 г. страната е загубила 50 процента от реколтата си заради тази бактерия.

Родните производители казват, че 80-90 процента от българското лавандулово масло се продава във Франция. Според тях това е признание за качеството на нашите масла. Но някои от тях се тревожат дали това ще остане така, тъй като усилията за по-голяма реколта влияят неблагоприятно върху качеството. Те не удобряват някои видове нетрадиционна лавандула и използването на непроверени семена.

Цветовете на лавандулата се събират около обяд, когато концентрацията на етерично масло достига максимума. За оптимален резултат времето трябва да е слънчево и топло. След това цветовете се тъпчат с крака и дестилират. Процесът прилича на производството на розовото масло.

През 2011 г. килограм лавандулово масло се е продавал на изключително високи цени – между 90 и 100 евро, докато преди по-малко от десет години цената е варирала между 15 и 30 евро.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements