България е част от глобална инициатива за намаляване на емисиите от земеползване

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Емисиите от земеделския сектор и горското стопанство тепърва ще бъдат регулирани – първо на европейско ниво. България, представена от зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, се е присъединила към инициатива под надслов “4 на 1000” в Париж по време на срещата на страните от Рамковата конвенция на ООН за климата през декември 2015 г. Това каза Антоанета Йотова, експерт на свободна практика по политики и проекти за околната среда в отговор на въпрос на Агрозона за земеделието и климата. Инициативата е подета от френското правителство, но към нея са се присъединили много държави освен нашата, уточни експертът и допълни, че тя акцентира върху начините за земеползване и емисиите, свързани с тях, както и с промените в разпределението на земните участъци. “България се присъединява към тази инициатива, на олимпийския принцип – присъединяваме се към много неща, само че като подписваме тези споразумения, трябва да имаме предвид, че веднага следват действия в изпълнение на това, с което сме се съгласили”, коментира Антоанета Йотова. Тя посочи, че на ниво Европейска комисия във връзка с инициативата вече текат преговори как емисиите от селското стопанство, свързани със земеползване, ще бъдат регулирани, тъй като към момента те не влизат в Схемата за търговия с емисии по начина, по който се отчитат емисиите от големите точкови източници. Експертът коментира още, че страната ни поема юридически ангажименти на международно ниво, но съответните на тях стъпки на национално равнище липсват.

ЕС като цяло влезе в Парижкото споразумение за климата с 40% ангажимент за намаляване на емисиите до 2030 г. За да бъде постигната тази цел, трябва моментално да бъде пренастроена цялата дейност по отношение формиране на политиките, коментира Йотова. До средата на юни всяка членка на ЕС във връзка с подписаната инициатива “4 на 1000” за емисиите от земеползване, трябва да даде предложение за законодателни промени, които след това ще бъдат приети на европейско ниво.

През февруари министърът на околната среда и водите е отговорила на въпрос на народния представител проф. Иван Станков относно стратегия и политики на МОСВ за намаляване на вредните емисии от сектор Земя и земеползване така:

За България сектор „Земеползване, промяна в земеползването и горско стопанство“ е нетен поглътител на парникови газове, т.е. като цяло секторът води до намаляване на емисиите на парникови газове, а не до отделянето на вредни емисии.

Към настоящия момент дължащите се на сектора „Земеползване, промяна в земеползването и горско стопанство“ емисии и поглъщания на парникови газове не се отчитат за постигането на европейската цел за намаление на емисиите с 20 % до 2020 г., а се докладват ежегодно в рамките на националната инвентаризация на емисиите на парникови газове до Европейската комисия и Секретариата на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата във връзка с изпълнението на ангажиментите на България и на ЕС като страни по Конвенцията.

От МОСВ дават и повече яснота относно инициативата – нейната цел е да гарантира, че земеделието играе важна роля в борбата с климатичните промени. Тя възнамерява да покаже, че дори увеличение с 4 промила годишно на запасите от въглерод в земеделски почви – затревени площи и пасища и горски почви, е от съществено значение за подобряване на почвеното плодородие и селскостопанската продукция и за постигане на дългосрочната цел за ограничаване на повишаването на температурата с до + 1,5/2 °C.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама