Българинът яде повече риба, поне 6 кг в чинията на година

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Консумацията на риба у нас е започнала да се повишава. Това съобщи за Агрозона Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ Фиш“. „Започва да се връща традицията на българина да консумира риба поне веднъж в седмицата. Аз лично препоръчвам да се яде два пъти в седмицата. Официалната статистика на МЗХ показва, че българинът консумира над 6 кг. риба годишно, но според мен са повече, тъй като голяма част от производителите развъждат риба като физически лица и продават на хора в района. Количеството расте всяка година.“, каза Йордан Господинов.

Производството на аквакултури намалява

По последни данни на ИАРА, общото производството на аквакултури (зарибителен материал, риба и други водни организми за консумация) в страната намалява с 8% спрямо 2013 г., до 11 207 тона, като все пак остава съществено над нивата от предходните няколко години. Отчита се намаление както при производството на зарибителен материал, така и при това на риба за консумация, за което са допринесли и неблагоприятните климатични условия през годината.

В същото време производството на аквакултури в специализираните рибовъдни стопанства расте, доближавайки се до нивото от 2013 г. Основание за това са нарастващият брой на рибовъдните стопанства, в резултат и на  възможностите за финансиране на аквакултурното производство по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

По данни на НСИ, през 2014 г. общият внос на риба и рибни продукти в България възлиза на 30 468 тона. Това е с 0,6% под нивото от предходната година, поради намаление на вноса на преработени рибни продукти, докато при този на риба, филета, ракообразни и мекотели се отчита незначително увеличение.  Над 70% от общо внесените количества риба и рибни продукти през 2014 г. са от държави членки на ЕС. Доставките от Съюза достигат 21 587 тона – с 4,3% повече в сравнение с предходната година. Най-значителни количества са доставени от Испания (3,5 хил. тона), Обединено кралство (3 хил. тона), Нидерландия (2,5 хил. тона), Литва (2,1 хил. тона), Полша (1,8 хил. тона) и Гърция (1,4).

Износът намалява

По предварителни данни на НСИ, общият износ на риба, водни организми и рибни продукти през 2014 г. възлиза на 9 063 тона – със 7,3% под нивото от предходната година, което се обяснява с намалението на улова и аквакултурното производство през годината. Спрямо 2013 г. се наблюдава значително намаление на износа на риби, филета, ракообразни и мекотели, частично компенсирано от увеличение на този на преработени рибни продукти.

Близо 74% от общия износ на риба и рибни продукти през годината е за ЕС. Количествата, насочени за държави-членки на Съюза бележат спад от 10,3% на годишна база, до 6 740 тона. Най-значителни са изпращанията за Румъния (3,6 хил. тона), Швеция (1,4 хил. тона), Унгария (1,4 хил. тона) и Гърция (0,7 хил. тона). Износът на риба и рибни продукти за трети страни нараства с 2,5% спрямо 2013 г., до 2 323 тона, реализирани основно в Република Корея, Япония и Турция.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА