БАБХ: Търговията с месо онлайн е огромен риск

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

„Ситуацията наистина е сериозна. Африканска чума има. Всички протоколи от положителни случаи са качени на сайта ни. Хората трябва да разберат, че това са превантивни мерки, които трябва да стартират. Сега е моментът те да могат да усвоят месото, което ще добият от клането на тези животни, защото навлезе ли чума при тях, говорим вече за убиване и загробване“.

Това каза за БНР д-р Александра Митева – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по безопасност на храните. Тя обясни, че мярката за превантивно клане е насочена към всички лични стопанства, а не само към регистрираните. Регистрацията на прасетата няма да ги спаси, обясни тя:

„Не можем да говорим за регистрация в момента. Това са прасета без произход. Не е въпросът в регистрацията като регистрационен номер, въпросът е здравословния статус на тези животни. Вътре има животни, които са без произход“.

Митева призова хората да не купуват месо от стопани, които го продават онлайн:

„Онлайн търговията – продажба на месо или на свине без произход – е страхотно невероятен риск. Потребителите не бих ги посъветвала да поемат такъв риск и да сложат на масата месо без документ за здравен статус или нещо такова“..

Въпреки че вирусът не е опасен за хората, остатъците от месото и опаковките са източник на потенциална опасност за ново разпространение на заболяването, обясни тя.

Най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, тъй като вирусът има потенциал да се съхранява дълго време, както в природата, така и в месото, коментира Митева и посъветва хората, които в момента колят прасета, да обработват месото си термично преди да го съхранят във фризера. В необработено, а замразено месо, вирусът може да остане над шест месеца.

„Това е спешна превантивна мярка. Ние трябва да ограничим разпространението на заболяването и да ограничим щетите. Вече имаме 5 индустриални, големи ферми, засегнати от африканска чума по свинете“.

От комплекса в Голямо Враново се позовават на Европейски регламент, който позволява отлагане на евтаназирането, искане на втора проба за вируса и възможност да се евтаназират само прасета, които са в пряк досег с доказано болните. От БАБХ обаче са категорични, че „законодателството не е точно така разписано“:

„Дерогация се прилага единствено и само ако има такова структурно разделяне вътре във фермите, че може да се гарантира, че животни от други производствени единици не са обект на потенциална опасност от разпространение на вируса. Случаят не е такъв. Там няма „бяла“ и „черна“ зона, няма отделни санитарни филтри за персонал и за оборудване…“.

В България няма свинеферми, структурирани по начин, който да позволява тази дерогация.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА